Wina z naszej piwniczki
Jeśli kochasz wino, często pijasz je z najbliższymi, przyjaciółmi lub kontrahentami i masz możliwość przechowywać ten trunek w dobrych warunkach oraz większej ilości, dowiedz się, jak odpowiednio zaopatrzyć piwniczkę.
Dla prawdziwych koneserów samo picie wina nie jest tak ważne jak „zabawa” z całym ich zbiorem. Spisywanie, katalogowanie, ustawianie, odkurzanie, wybieranie na specjalne okazje, a w końcu sprawdzanie kondycji czyli degustowanie od czasu do czasu trunku z jednej butelki z danej partii – to wszystko jest częścią kultury winiarskiej.
Wina do kolekcji
W pierwszym rzędzie stawiamy liderów, a więc dwa typy win, które najlepiej nadają się do wieloletniego starzenia – białe i czerwone.
Białe, naturalne, słodkie wina, takie jak Sauternes czy Tokaj Aszu 5 i 6 puttony, zawierają dużo cukru, który jest świetnym konserwantem. W odpowiednich warunkach mogą wytrzymać nawet od 50 do 80 lat.
Wśród białych win, które nadają się na kilkuletnie starzenie, prym wiodą przede wszystkim wina z różnych regionów Francji. Są to:
- alzackie rieslingi grand cru,
- champagne z renomowanych „domów szampańskich”, takie jak Dom Perignon, Veuve Clicquot, Laurent-Perrier, Taittinger,
- loarskie Sancerre i Pouilly–Fumé,
- burgundzkie Chablis, Pouilly–Fuissé i Montrachet,
- wybrane białe Bordeaux – szczególnie z Graves,
- niemieckie i austriackie rieslingi.
Warto wiedzieć:
Białe wina są znacznie bardziej trwałe niż czerwone. Ich główną zaletą jest świeżość.
Jeśli chodzi o wina czerwone, warto wybrać przede wszystkim wytrawne, pochodzące z najlepszych regionów winiarskich świata, cenione z uwagi na bogate w taniny szczepy winogron wykorzystywanych do ich produkcji.
Dla prawdziwego konesera wybór win czerwonych może być jednak dużo większym wyzwaniem, a podstawowym utrudnieniem może być ich mnogość. Większość krajów, znanych z tradycji winiarskich, ma w swoim portfolio pełen wachlarz producentów, apelacji oraz szczepów – właśnie na podstawie tych kategorii powinniśmy kompletować naszą kolekcję.
Jak wybierać wina czerwone? Oto kilka podpowiedzi:
- zawartość alkoholu powinna oscylować w granicach 12,5-14,5%;
- wino powinno być zrobione z odmiany bogatej w taniny – najlepsze szczepy to: cabernet sauvignon, syrah, merlot, nebbiolo, tannat, sagrantino, sangiovese, pinot noir, tempranillo, saperavi;
- należy się wystrzegać długiego starzenia win ze szczepu gamay;
- w zależności od przeznaczenia butelka powinna mieć w miarę młody rocznik – za takie uznajemy roczniki od bieżących po butelki najdalej z roku 2012 – kupując stare wino, nie mamy pewności, czy było dobrze przechowywane i czy jeszcze nadaje się do dalszego starzenia – aby sprawdzić jego kondycję, należy po prostu otworzyć butelkę;
- jeśli wino przeszło etap starzenia w beczkach, zyskujemy niemal pewność, że dłużej zachowa dobrą kondycję. Większość win, które w procesie winifikacji nawet „nie widziały” beczki, nie nadaje się do wieloletniego przechowywania.
Warto wiedzieć:
Zaledwie 10% ogólnoświatowej produkcji win nadaje się na starzenie dłuższe niż 5 lat, a wina, które wytrzymają upływ czasu większy niż 10 lat, to mniej niż 1% całej produkcji!
Ciekawym dodatkiem do piwniczki będą także wina wzmacniane typu porto, madeira, sherry czy marsala. Nie wszystkim jednak odpowiadają szczególna słodkość tych win i wyższe nasycenie alkoholem.
Im starsze, tym lepsze?
Trudno jest polecić konkretne wina na wieloletnie starzenie – ich liczba jest ogromna. Wino to jednak zbyt piękny trunek, aby trafiał tylko do wybranych. Które wina można wybierać bez obaw? Przyjmijmy klucz geograficzny:
-
- Francja:
- Bordeaux – najlepsze apelacje gminne od sprawdzonych producentów. Dobrym wyborem będą: Margaux, Pomerol, Saint-Émilion, Pauillac, Saint-Estèphe, Saint–Julien czy Pessac-Léognan),
- Dolina Rodanu – Côte–Rôtie, Condrieu, Hermitage i Châteauneuf-du-Pape;
- Włochy:
- Piemont – Barolo i Barbaresco,
- Veneto – Amarone i Ripasso
- Toskania – Chianti Classico Riserva, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, wybrane supertoscany,
- Umbria – okolice Montefalco i wina ze szczepu sagrantino;
- Hiszpania – Rioja, Priorat, Ribera del Duero i Toro – sprawdzeni i renomowani producenci, crianze, reservy i gran reservy;
- Węgry – Villany i Eger – wybrani producenci (te wina mogą zaskoczyć!);
- Gruzja – najlepsi producenci wytrawnego saperavi;
- z Nowego Świata – najlepsze winnice Kalifornii – Napa Valley i Sonoma – tamtejsze cabernety i merloty bywają po latach doskonałe, ale też bardzo drogie.
- Francja:
Kompletowanie wymarzonej piwniczki może być wspaniałą zabawą i zamienić się w pasję. Niegdyś mówiono: In vino veritas, czyli „w winie prawda”. Dodam, że „przy winie poznajemy prawdziwych przyjaciół”, a według Aleksandra Dumasa „Wino to intelektualna część posiłku”. Na zdrowie!